Apteekin tuote = lääke + neuvonta

Lääkkeet on jokaisen suomalaisen apteekin tärkein tuoteryhmä. Lääkkeet voidaan jaotella seuraavasti: ainoastaan lääkemääräyksellä toimitettaviin reseptivalmisteisiin ja ilman reseptiä saatavilla oleviin itsehoitolääkkeisiin. On muistettava, että itsehoitolääkkeet eivät ole kuitenkaan yhtään sen tehottomampia tai haitattomampia kuin reseptilääkkeet. Kaikkeen lääkehoitoon liittyy erottamattomana osana neuvonta. Lääkeneuvonta onkin apteekin farmaseuttien ja proviisorien tärkeimpiä tehtäviä lääkkeiden jakelun ja valmistuksen ohella.

Apteekissamme on lääkkeiden lisäksi tarjolla esimerkiksi haavanhoitotarvikkeita, ihonhoitotuotteita, eläintenhoitotuotteita, vitamiinilisiä, täydennysravintovalmisteita, raskaustestejä jne.

Reseptilääkkeet

Lääkemääräyksellä toimitettavista valmisteista lääkeneuvontaa antavat lääkärin lisäksi apteekissamme työskentelevät, yliopistokoulutetut, farmaseutit ja proviisorit.

Meillä on käytössämme laaja valikoima tietokantoja ja -lähteitä, joiden avulla voimme selvittää lähes jokaisen lääkkeiden käyttöön liittyvän kysymyksen. Hyödynnämme mm. lääkkeiden vuorovaikutusohjelmaa, jolla on mahdollista havaita keskenään yhteensopimattomat lääkeyhdistelmät. Tarkoituksena on tietenkin parantaa Sinun lääketurvallisuutta.

Voit keskustella apteekkimme farmaseuttisen henkilökunnan kanssa myös lääkehoidon taloudellisuudesta. Nykyään monelle käytössä olevalle reseptilääkkeelle on olemassa edullisempia rinnakkaislääkevaihtoehtoja. Rinnakkaislääke sisältää yhtä suuren määrän samaa vaikuttavaa lääkeainetta kuin alkuperäisvalmiste ja ne on todettu vertailevissa imeytymistutkimuksissa riittävän samanarvoisiksi keskenään.

Itsehoitolääkkeet

Perusteellisen lääkehoidon koulutuksen saaneet farmaseutit ja proviisorit auttavat Sinua valitsemaan sopivan hoitovaihtoehdon eri tilanteisiin. Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä, mutta valintamme ei ole aina jokin tietty lääke, vaan se voi olla myös ohjaus lääkärin vastaanotolle tai lääkkeetön kotihoito-ohje, jos on olemassa itsehoitolääkkeitä tehokkaampia, turvallisempia tai sopivampia hoitovaihtoehtoja.

Itsehoitolääkkeisiin päädyttäessä on muistettava, että ne eivät ole sen tehottomampia tai turvallisempia kuin monet reseptilääkkeetkään. Siksi niiden valinnassa ja käytössä on oltava huolellinen. Valtaosa itsehoitolääkkeistä on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Jos oireet jatkuvat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Varmista lääkkeen sopivuus henkilökunnaltamme. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia (Burana, Ibusal, Ibumax jne.), ketoprofeenia (Ketorin jne.) ja asetyyli- salisyylihappoa (Disperin, Aspirin jne.) ei suositella maha- tai pohjukaissuolihaavan sairastaneille, refluksitaudista, munuaisten tai maksan vajaatoiminnasta kärsiville, verenpainepotilaille, astmaatikoille, raskaana oleville tai imettäville äideille.

Autokaista

Voit asioida apteekissamme myös autoluukun kautta aina apteekin aukioloaikoina. Autokaistalle ovat tervetulleita kaikki asiakkaat, eritoten luukku perustettiin parantamaan liikuntarajoitteisten, taksilla suoraan sairaalasta tulevien, pienten lasten kanssa liikkuvien tai ihan vain koiranulkoiluttajien ja lastenvaunuja lykkivien palvelemista.

Muut hoitotuotteet

Apteekissamme on tarjolla myös runsas valikoima ihonhoitotuotteita. Valikoimassamme on pelkästään apteekista saatavia ihonhoitosarjoja, kuten Aco, Vichy, Louis Widmer, Lierac ja Sebamed. Perusvoidevalikoimamme on lisäksi mittava.

Meiltä löytyy monenlaisia haavanhoitotuotteita. Jos perusvalikoimamme ei riitä, tilaamme yleensä jo seuraavaksi arkipäiväksi Sinulle sopivan tuotteen.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Annosjakelupalvelussa asiakkaan lääkitys jaetaan koneellisesti muovisiin kerta-annospusseihin. Yhteen kerta-annospussiin pakataan ottojärjestyksessä yhden annosteluajankohdan (esimerkiksi maanantaiaamun) kaikki lääkkeet. Pussit toimitetaan asiakkaalle rullana, jossa on kahden viikon lääkkeet.

Tarjoamme annosjakelupalvelua sekä kotihoidon ja palveluyksiköiden asukkaille että yksityisille asiakkaille. Annosjakelua suosittelemme erityisesti iäkkäille asiakkaille, joilla on vähintään 6 lääkettä käytössä. Annosjakelupalvelu on maksullinen palvelu. Kela korvaa osan maksusta asiakkaalle tiettyjen edellytysten täyttyessä.

Annosjakelupalveluun kuuluu ajantasalla oleva lääkityskortti, joka tulee asiakkaalle aina jokaisen lääke-erän mukana. Lääkityskortti on hyvä ottaa mukaan lääkärikäynneille. Apteekkimme teettää anja-palvelun sopimusvalmistuksena apteekkien annosjakeluyksikössä.

Eläintenhoitovalmisteet

Apteekista löytyy apua myös eläinten terveyden vaalimiseen ja sairauden hoitamiseen. Toimitamme eläinlääkärin määräämät reseptilääkkeet ja lisäksi valikoimissamme on runsaasti eläinten itsehoitotuotteita.

Farmaseuttimme neuvovat esimerkiksi koiran tai kissan ulko- ja sisäloisten häätämisessä sekä turkin ja hampaiden hoidossa.

Lääkejätteet

Vanhentuneet ja käytöstä poistetut lääkkeet ovat ongelmajätettä, minkä vuoksi niitä ei saa laittaa muiden jätteiden joukkoon. Otamme vastaan lääkejätteitä ja toimitamme ne hävitettäväksi jätteenkäsittelylaitokselle.

Jätteenkäsittelyn onnistumisen kannalta on tärkeää, että jätteet lajitellaan oikein:
• Pidä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissa
• Lajittele nestämäiset valmisteet (esim. voiteet, silmätipat, yskänlääkkeet) omaan palautuspussiinsa ja kiinteät valmisteet (esim. tabletit ja kapselit) omaansa.
• Jodipitoiset lääkkeet palautetaan erillään muista lääkkeistä.
• Elohopeaa sisältävät kuumemittarit palautetaan erillään muusta lääkejätteestä.
• Neulat ja ruiskut palautetaan erillään muusta lääkejätteestä. Mielellään kannellisessa muovirasiassa, mutta esim. muovinen virvoitusjuomapullo sopii tarkoitukseen hyvin.

Lääkkeen koostumus ja vaikutus voi muuttua, jos lääkettä säilytetään väärin. Apteekki ei voi lunastaa takaisin käyttämättä jääneitä lääkkeitä lääketurvallisuussyistä, vaikka pakkaus olisi avaamaton. Apteekki on vastuussa myymistään lääkkeistä. Emme voisi vastata palautettujen tuotteiden moitteettomuudesta. Palautetun lääkkeen toimitamme edelleen jätteenkäsittelylaitokselle.